HML Torin laidalla   

   Avoinna: Ma-Pe 9.30 – 17.30 La  10.00-14.00

Kellot

Laajasta ja vaihtuvasta kellovalikoimastamme löydät kellon tilanteeseen, kuin tilanteeseen!

Meillä on laaja valikoima miesten, naisten ja lastenrannekelloja, herätyskelloja, pöytäkelloja sekä seinäkelloja.

Rannekellomerkeistä meiltä löydät muun muassa seuraavat merkit:

Tissot , Seiko , Citizen , Aarni , Leijona , Casio , Casio G-Shock , Lastenkellot

Lisäksi meiltä löytyy kattava valikoima Seikon, Casion sekä Rhytmin kodin kelloja.

Varastossa myös kellon rannekkeet.

Edustamiemme merkkien kaikkia kellomalleja saa tilaamalla! Kysy myös postitusmahdollisuutta mikäli et pääse liikkeeseemme! Ota yhteyttä!

 

Opas rannekellon ostajalle

 

Kellon osto on syytä aloittaa kysymällä; mihin käyttötarkoitukseen kello tulee. Valikoima ja tarjonta on laaja, niin hinta kuin laatupuolellakin, joten ostajan on hyvä miettiä mihin tarkoitukseen kelloa tarvitsee ja millainen kellon olisi oltava jotta se palvelee tarkoituksessaan. Tarvitaanko kelloa puku- eli juhlakelloksi, työkelloksi kovaan käyttöön vai joka päivä pidettäväksi arkikelloksi. Jokaisesta kategoriasta löytyy kelloja jokaiseen ranteeseen ja joka ryhmässä on kelloja lähes kaikista hinta- ja laatuluokista.

Puku- eli juhlakello on nimensä mukaisesti se parempi kello, jota käytetään erityistilaisuuksissa, jotta se säilyisi edustavan näköisenä. Juhlakellot eivät yleensä ole vesisuojattuja. Arkikelloksi taas voi sopia mikä tahansa aina edullisista kvartsikelloista aina perinteisiin mekaanisiin kelloihin. Pääasia on että kello kestää jokapäiväistä elämää. Työkelloksi puolestaan voisi olla toimiva esimerkiksi iskunkestävä Casion G-Shock mallisto.

Kun tietää millaiseen käyttöön kellon tarvitsee, voi alkaakin miettiä millaisia ominaisuuksia tarvitaan. Kysymyksiä on paljon, ja näitä voimme yhdessä pohtia liikkeessämme.

Mistä materiaaleista kellon kuori on tehty? Miellyttävästä puusta vaiko kestävästä teräksestä?

Miten kello on tiivistetty? Kestääkö kello uimista tai sukeltamista?

Mitä kello käyttää voimanlähteenä? Pitääkö olla tarkka kvartsikello, mekaaninen tai helppo valolla käyvä koneisto?

Millainen lasi kellossa on? Naarmuuntumaton safiirilasi?

 

Kellon kuori ja rannekkeet

Kellojen kuoria valmistetaan eri materiaaleista erilaisten käyttötarkoitusten mukaan.
Yleisimpiä materiaaleja:

  • muovi – yleensä edullisempia, lähinnä lasten- ja trendikelloja
  • messinki ja muut halvat metalliseokset – edullisen hintaluokan kelloja, jotka yleensä pinnoitetaan
  • ruostumaton teräs – rakenteeltaan lujia ja erittäin kestäviä kelloja
  • titaani – erittäin kestäviä, kevyitä ja yleensä allergisoimattomia kelloja
  • puu – lämmin ja kevyt
  • hopea – lähinnä taskukelloja
  • kulta – yleensä kelta- tai punakultaa olevia arvokelloja
  • platina – vain arvokelloja

Titaani ja ruostumaton teräs voidaan myös pinnoittaa erilaisin keinoin. Toiset pinnoitukset ovat kestävämpiä kuin toiset. Rannekkeiden valmistukseen käytetään kellon kuorimateriaalien ohella myös nahkaa ja erilaisia kangasmateriaaleja. Myös luonnonkumi/kautsu sekä kumien ja muovien erilaiset yhdisteet ovat yhä yleisempiä kellonrannekemateriaaleja. Nahkaranneke on käyttöominaisuuksiltaan erityisen miellyttävä, mutta se ei kestä kostetutta ja huokoisena materiaalina likaantuu helposti. Nahkarannekkeen suositeltava vaihtoväli onkin jokapäiväisessä käytössä yksi vuosi.

Vesitiiviys

Kelloa ostettaessa kannattaa miettiä millaisissa olosuhteissa kellon tarvitsee vettä kestää. Tarvitseeko kellon kestää uimista tai sukeltamista vai riittääkö että on suojattu sadevedeltä ja käsien pesulta?

Kellon vesitiiviys riippuu sen kuoren ja tiivisteiden kunnosta sekä rakenteesta. Uuden kellon kuori on luonnollisesti tiiviimpi kuin iältään kymmeniä vuosia, useita kertoja avattu kuori. Kelloissa käytetään vesisuojauksen tasosta vaihtelevia merkintöjä: 3 atm, 5 atm, 10 atm tai 20 atm (vastaavasti 30m, 50, 100m tai 200m). Merkinnöistä huolimatta suojauksen taso ei vastaa käytännössä todellisuutta. Merkintöjen suuri ”vääristymä” johtuu siitä, että kelloja testataan laboratorio-olosuhteissa. Oikeassa käytössä sekä kello että vesimassat liikkuvat, lämpötilat vaihtelevat ja kuoren osat ja tiivisteet likaantuvat sekä kuluvat.

Lähes kaikki rannekellot ovat roiskesuojattuja, tällöin luokitus on 30m tai 50m. Pintauintitiivin kellon  puolestaan pitää olla vähintään 100m luokituksella oleva. Sukellustiivis kello on oltava 200m tai 300m ja siinä on aina kierrelukittu nuppi.  Tällöinkin tiiviyteen kuitenkin vaikuttaa esimerkiksi tiivisteen kunto. Saunaan ja suihkuun menoa ei suositella kello kädessä kuumuuden ja vesihöyryn takia.

Asiantunteva kelloseppämme tarkastaa kellon vesitiiviyden aina pariston vaihdon tai huoltojen yhteydessä ja huomauttaa mikäli on aiheellista esimerkiksi tiivistettä uusia.

Kellon koneisto

Kellon koneisto toimii joko mekaanisesti tai kvartsikiteen avulla. Kellon koneistoa pohdittaessa on hyvä miettiä millaisessa käytössä kello tulee olemaan. Esimerkiksi päätetyössä käsi ei välttämättä liiku tarpeeksi vetääkseen automaattikelloa eikä pöytälaatikkoon tai hihan alle pääse valoa tarpeeksi jotta valolla käyvä kello lataantuisi.

Mekaaninen kello on nimensä mukaisesti täysin vailla elektroniikkaa. Kello saa käyttövoimansa viritetystä jousesta, josta jouseen varastoitunut voima ohjataan rataskoneiston ja käyntilaitteen kautta osoittimille. Mekaaninen kello voi olla ns. nuppivetoinen eli jousi viritetään täyteen vetoon nupista kiertämällä. Toinen vaihtoehto on automaattiviritteinen koneisto. Käden liike virittää jousen. Mekaaninen kello on herkkyytensä vuoksi alttiimpi ulkoisille häiriötekijöille (mm magneettisuus, kovat iskut) kuin kvartsi-kellot, näin ollen se ei välttämättä ole paras vaihtoehto kaikkiin olosuhteisiin. Mekaanisten kellojen käyntitarkkuuskaan ei ole ihan samalla tasolla kuin kvartsikelloissa (mekaanisten kellojen käyntitarkkuus karkeasti n. /- 15-20s/vrk). Kalliimmat kellot ovat yleensä mekaanisilla koneistoilla varustettuja ja nykyään lähes aina automaattikoneistoisia, eli ne ottavat talteen käden liikkeistä saatavaa energiaa sisään rakennetun vetopainon avulla

Kvartsikellot toimivat paristolla tai akulla. Pariston sisältämä sähköenergia johdetaan kvartsikiteelle, joka saadaan värähtelemään tietyllä taajuudella. Osoitinnäyttöisissä kelloissa taajuus muunnetaan askelmoottorille sopiviksi pulsseiksi (1-60 kertaa/min) ja askelmoottori välittää ne rataskoneiston kautta osoittimien liikkeeksi. Digitaalikelloissa eli numeronäyttöisissä kelloissa rataskoneiston korvaa piirilevy ja osoittimet näyttöpaneeli. Digitaaliset kellot ovat usein iskunkestävämpiä kun muut koneistot, koska niissä ei ole niin paljon irtoavia osia.

Paristot ovat kertakäyttöisiä ja kestävät yleensä kellon kunnosta ja laadusta riippuen n. 1-3 vuotta. Jokaisen kellon koneistoon sopii omanlainen paristo, ammattitaitoinen kelloseppä osaa katsoa juuri oikeanlaisen pariston sinun kellollesi. Latautuva akku puolestaan kestää kelloissa usein yli 10 vuotta, myös se on vaihdettavissa uuteen.

Liike-energiaan perustuva koneisto (esim. kinetic) toimii samankaltaisen viritysmassan avulla kuin mekaaninen automaattikello. Siinä liike-energia johdetaan mikrogeneraattorille, joka muuntaa liike-energian sähköenergiaksi ja sitä kautta syntynyt sähkö varastoituu akkuun voimanlähteeksi.

Valoenergiaa käyttävän kellon kellotaulu toimii ”aurinkopaneelina” ja sen keräämä valoenergia muuntautuu piirilevyn avulla sähköksi joka varastoituu akkuun. Valon lähteenä toimii parhaiten aurinko, mutta myös keinovalot tuottavat riittävän hyvin energiaa kellon voimanlähteeksi.

 

Kellon lasi

Kelloissa käytetään kolmenlaisia laseja. Lasikkeeksi kutsutaan akryylista valmistettuja halpoja laseja. Materiaalina se on pehmeä , joten se naarmuuntuu helposti. Joustavana materiaalina akryyli kuitenkin kestää varsin hyvin iskuja.
Mineraalilasi puolestaan on jo suhteellisen kovaa ja kestävää mutta ei anna yhtään periksi sopivan iskun tullessa vaan särkyy. Mineraalilasi kestää normaalikäytössä hyvin ja onkin yleisimpiä kellon laseihin käytettyjä materiaaleja.
Safiirilasi on vaihtoehdoista kallein mutta myös kestävin. Etuina on mineraalilasia parempi iskunkestävyys ja käytännössä safiirilasiin voi tehdä naarmuja vain timantilla. Lisäksi esimerkiksi Seiko käyttää kelloissaan paljon omaa Hardlex-lasiaan, jonka käyttöominaisuudet ovat hyvät.

Kellon huolto

Ostaessasi kelloa muista pyytää käyttö- ja hoito-ohjeet, mikäli ne eivät automaattisesti tule kellon mukana. Huolto- ja hoito-ohjeita noudattamalla varmistat kellosi pitkän iän ja moitteettoman käynnin.

Kaikkia kelloja täytyy säännöllisin väliajoin huoltaa ja korjata. Rataskoneisto, kuoret, tiivisteet, käytännössä kaikki kuluvat osat kaipaavat ajoittain huoltoa.