Avoinna: Ma-Pe 9.30 – 17.30, La  10.00-14.00

Kellot

Laajasta kellovalikoimastamme löydät kellon tilanteeseen, kuin tilanteeseen!

Meillä on laaja valikoima miesten, naisten ja lastenrannekelloja, herätyskelloja, pöytäkelloja sekä seinäkelloja. Rannekellomerkeistä meiltä löydät muun muassa seuraavat merkit: Tissot, Seiko, Citizen, Leijona, Aarni, Casio, G-Shock ja Hanova Swiss Military. Lisäksi meiltä löytyy kattava valikoima Seikon, Casion sekä Rhytmin kodin kelloja. Varastossa myös kellon rannekkeet.

Edustamiemme merkkien kaikkia kellomalleja saa tilaamalla! Kysy myös postitusmahdollisuutta mikäli et pääse liikkeeseemme! Ota yhteyttä!

Nyt meiltä myös KÄYTETYT ARVOKELLOT

Opas rannekellon ostajalle

Seuraava ohjeistus on toteutettu Suomen Kelloseppäliiton sivuja pohjana käyttäen;
www.kelloseppaliitto.fi

Kellon osto on syytä aloittaa kysymällä; mihin käyttötarkoitukseen kello tulee. Valikoima ja tarjonta on laaja, niin hinta kuin laatupuolellakin, joten ostajan on hyvä tietää, että karkeasti kellot voidaan jakaa kolmeen pääryhmään: puku- eli juhlakellot, arki- eli työkellot sekä vapaa-ajan kellot. Jokaisesta kategoriasta löytyy kelloja niin miehen kuin naisenkin ranteeseen ja joka ryhmässä on kelloja lähes kaikista hinta- ja laatuluokista.

Puku- eli juhlakello on nimensä mukaisesti se parempi kello, jota käytetään erityistilaisuuksissa, jotta se säilyisi edustavan näköisenä. Juhlakellot eivät ole vesisuojattuja. Arkikelloksi voi sopia mikä tahansa aina edullisista kvartsikelloista aina perinteisiin mekaanisiin kelloihin. Pääasia on että kello kestää jokapäiväistä elämää. Vapaa-ajan kelloiksi luokitellaankin melkein kaikki muut kellot mm. sykemittarit ja urheilukellot.
Kellon hinta muodostuu pääosin koneiston laadusta, kellon ominaisuuksista ja siihen käytetyistä materiaaleista.

Kellon kuori ja rannekkeet

Kellojen kuoria valmistetaan eri materiaaleista erilaisten käyttötarkoitusten mukaan.
Yleisimpiä materiaaleja:

  • muovi – yleensä edullisempia, lähinnä lasten- ja trendikelloja
  • messinki ja muut halvat metalliseokset – edullisen hintaluokan kelloja, jotka yleensä pinnoitetaan
  • ruostumaton teräs – rakenteeltaan lujia ja erittäin kestäviä kelloja
  • titaani – erittäin kestäviä, kevyitä ja yleensä allergisoimattomia kelloja
  • hopea – lähinnä taskukelloja
  • kulta – yleensä kelta- tai punakultaa olevia arvokelloja
  • platina – vain arvokelloja

Titaani ja ruostumaton teräs voidaan myös pinnoittaa. Rannekkeiden valmistukseen käytetään kellon kuorimateriaalien ohella myös nahkaa ja erilaisia kangasmateriaaleja. Myös luonnonkumi/kautsu sekä kumien ja muovien erilaiset yhdisteet ovat yhä yleisempiä kellonrannekemateriaaleja. Nahkaranneke on käyttöominaisuuksiltaan erityisen miellyttävä, mutta se ei kestä kostetutta ja huokoisena materiaalina likaantuu helposti. Nahkarannekkeen suositeltava vaihtoväli onkin jokapäiväisessä käytössä yksi vuosi.

Vesitiiviys

Kellon vesitiiviys riippuu sen kuoren ja tiivisteiden kunnosta sekä rakenteesta. Uuden kellon kuori on luonnollisesti tiiviimpi kuin iältään kymmeniä vuosia, useita kertoja avattu kuori. Kelloissa käytetään vesisuojauksen tasosta vaihtelevia merkintöjä: 3 atm, 5 atm, 10 atm tai 20 atm (vastaavasti 30m, 50, 100m tai 200m). Merkinnöistä huolimatta suojauksen taso ei vastaa käytännössä todellisuutta. Merkintöjen suuri ”vääristymä” johtuu siitä, että kelloja testataan laboratorio-olosuhteissa. Vaikka kello testatessa kestääkin esimerkiksi 50 metrin syvyyttä vastaavan paineen, on kysymyksessä staattinen vesisäiliö, jossa kello on paikallaan. Oikeassa käytössä sekä kello että vesimassat liikkuvat, lämpötilat vaihtelevat ja kuoren osat ja tiivisteet likaantuvat sekä kuluvat.

Asiantunteva kelloseppä tarkastaa kellon vesitiiviyden aina pariston vaihdon tai huoltojen yhteydessä.

Kellon koneisto

Kellon koneisto toimii joko mekaanisesti tai kvartsikiteen avulla.
Mekaaninen kello on nimensä mukaisesti täysin vailla elektroniikkaa. Kello saa käyttövoimansa viritetystä jousesta, josta jouseen varastoitunut voima ohjataan rataskoneiston ja käyntilaitteen kautta osoittimille. Mekaanisen kellon jousi voi olla ns. nuppivetoinen eli jousi viritetään täyteen vetoon nupista kiertämällä. Toinen vaihtoehto on automaattiviritteinen koneisto, jonka koneistossa oleva viritysmassa virittää jousen käden liikkeiden takia. Mekaaninen kello on herkkyytensä vuoksi alttiimpi ulkoisille häiriötekijöille (mm magneettisuus, kovat iskut) kuin kvartsi-kellot, näin ollen se ei välttämättä ole paras vaihtoehto kaikkiin olosuhteisiin. Mekaanisten kellojen käyntitarkkuuskaan ei ole ihan samalla tasolla kuin kvartsikelloissa (mekaanisten kellojen käyntitarkkuus karkeasti n. /- 15-20s/vrk).

Kvartsikellot toimivat siis paristolla tai akulla eli sähköllä. Pariston sisältämä sähköenergia johdetaan piirilevyn kautta kvartsikiteelle, joka saadaan värähtelemään tietyllä taajuudella. Osoitinnäyttöisissä kelloissa taajuus muunnetaan askelmoottorille sopiviksi pulsseiksi (1-60 kertaa/min) ja askelmoottori välittää ne rataskoneiston kautta osoittimien liikkeeksi.
Digitaalikelloissa eli numeronäyttöisissä kelloissa rataskoneiston korvaa piirilevy ja osoittimet näyttöpaneeli.

Paristot ovat kertakäyttöisiä ja kestävät yleensä kellon kunnosta ja laadusta riippuen n. 1-3 vuotta. Jokaisen kellon koneistoon sopii omanlainen paristo, ammattitaitoinen kelloseppä osaa katsoa juuri oikeanlaisen pariston sinun kellollesi.

Liike-energiaan perustuva koneisto toimii samankaltaisen viritysmassan avulla kuin mekaaninen automaattikello. Siinä liike-energia johdetaan mikrogeneraattorille, joka muuntaa liike-energian sähköenergiaksi ja sitä kautta syntynyt sähkö varastoituu akkuun voimanlähteeksi.

Valoenergiaa käyttävän kellon kellotaulu toimii ”aurinkopaneelina” ja sen keräämä valoenergia muuntautuu piirilevyn avulla sähköksi joka varastoituu akkuun. Valon lähteenä toimii parhaiten aurinko, mutta myös keinovalot tuottavat riittävän hyvin energiaa kellon voimanlähteeksi.

Millainen kello olisi paras minulle? – Kellon ominaisuuksia pohdittaessa on hyvä muistaa, että esimerkiksi päätetyössä käsi ei liiku tarpeeksi eikä talvitakin hihan alle pääse valoa. Lisäksi akkujen käyttöikä on rajallinen. Erikoisemmat kellot vaativat aina käyttäjänsä huolenpitoa tavallista paristokelloa enemmän.

 

Kellon lasi

Kelloissa käytetään kolmenlaisia laseja. Lasikkeeksi kutsutaan akryylista valmistettuja halpoja laseja. Materiaalina se on pehmeä , joten se naarmuuntuu helposti. Joustavana materiaalina akryyli kuitenkin kestää varsin hyvin iskuja.
Mineraalilasi puolestaan on jo suhteellisen kovaa ja kestävää mutta ei anna yhtään periksi sopivan iskun tullessa vaan särkyy. Mineraalilasi kestää normaalikäytössä hyvin ja onkin yleisimpiä kellon laseihin käytettyjä materiaaleja.
Safiirilasi on vaihtoehdoista kallein mutta myös kestävin. Etuina on mineraalilasia parempi iskunkestävyys ja käytännössä safiirilasiin voi tehdä naarmuja vain timantilla.

Kellon huolto

Ostaessasi kelloa muista pyytää käyttö- ja hoito-ohjeet, mikäli ne eivät automaattisesti tule kellon mukana. Huolto- ja hoito-ohjeita noudattamalla varmistat kellosi pitkän iän ja moitteettoman käynnin.

Kaikkia kelloja täytyy säännöllisin väliajoin huoltaa ja korjata. Rataskoneisto, kuoret, tiivisteet, käytännössä kaikki kuluvat osat kaipaavat ajoittain huoltoa.
Kellon huolto ja korjaustoimenpiteet sekä paristonvaihdot kannattaa jättää ammattitaitoisen kellosepän vastuulle – sillä kellon toiminta taataan myös jatkossa. Ammattitaitoisen kellosepän löydät liikkestämme.